Bilbao – Baskicko

Bilbao – Baskicko

Baskicko je najprosperujúcejší región celého Španielska, s najdivokejším počasím, s úžasnou kuchyňou, skladajúcou sa prevažne z morských plodov a skvelého červeného vína. Baskovia sú jeden z najstarších národov v Európe a ich unikátny jazyk je najstarším európskym jazykom.


BILBAO je známe futuristickým Guggenheimovým múzeumom, v jeho blízkosti sa nachádza aj gigantická socha pavúka – symbol festivalu, ktorý sa každoročne v Baskicku koná.

1. deň

Prehliadka Bilbaa hneď po prílete, v rámci nej stop na welcome drink a občerstvenie.

Ubytovanie, Spa Husa Jardines de Albia.

Večera v meste, 20:00 (450 m pešo od hotela).

2. deň

Návšteva Guggenheimovho múzea.

Shopping na najznámejšej nákupnej ulici.

13:30 obed – ochutnávka tapas v “El Embrujo de Bilbao” v centre.

15:00 – výlet do San Sebastian – v minulosti známe ako letovisko európskej aristokracie na pobreží Atlantického oceánu, dnes aj luxusné mesto filmových festivalov s vychýrenou pieskovou plážou La Concha, Mušľa – s mnohými obchodíkmi, barmi a michelinovskými reštauráciami s rybími špecialitami. V strede zálivu sú večne zelené kopce, na ktoré vyšliapete alebo sa vyveziete zubačkou, cca 300 m (Mt.Igueldo), vystúpite na maják a vychutnáte si výhľad na zátoku La Concha Bay, obľúbenú španielskymi monarchami.

18:30 prehliadka „cidérie“ v Petritegi – kde sa produkuje cíder (jablčný mušt), veľmi typické pre Baskicko už od 18.st. Ochutnávka s typickou baskickou večerou (napr. klobása dusená v cídri, omeleta z tresky s paprikou, steaky, miestny syr Idiazabal, želé z dule s orechami, mandľové koláčiky a TXOTX – cider priamo zo suda).

Návrat do Bilbaa okolo 21:00.

23:00 rezervácia v diskotéke, (pešo) s voucherom na drinky.

3. deň

10:00 – La Rioja – návšteva oblastí Haro, Laguardia, Logroño a viníc, z ktorých pochádzajú vína s označením pôvodu najvyššieho stupňa – D.O.Ca. (Tempranillo, Garnacha, Mazuelo a Graciano z modrých odrôd a Viura, Malvasía a Garnacha blanca z bielych odrôd).

12:00 Návšteva vinárskeho múzea a vínnych pivníc v Marqués de Riscal, ochutnávka.

14:00 ďalšia ochutnávka s obedom (jahňacina) v Logroño (Vetiver, biele víno, 2009, červené Crianza 2009 Ontañón, Ontañón Reserva 2004, dezertné víno Fabius Riberas 2011).

20:00 večera so show, typická baskická hudba a tance, v centre (pešo). Ochutnáte aj „patxaran“ baskický drink (trnkový likér s kávovými zrnami a vanilkou), cca 25-30º, ktorý sa pije ako digestive.

4. deň

Plavba loďou po rieke až po vyústenie do mora, na palube občerstvenie. Uvidíme pamiatky Bilbaa, prístav ako aj vznášajúci sa prievoz, medzi predmestiami Gexto a Portugalete – plošinu, prepravujúce autá i peších nad hladinou rieky.

13:00 – obed v Galdamesi s typickým ľudovým baskickým jedlom a nápojmi: alubiada – hustá fazuľová polievka, a sacramentos – rebierka, klobásky, slanina… zabíjačka z ibérijských prasiatok.

14:00 – návšteva hradu Galdames, v areáli súkromného hradu sa nachádza múzeum s najväčšou zbierkou áut Rolls Royce na svete (spolu 42), najstarší z r. 1899 Allen Runabout, ako aj jedinečný Rolls-Royce Phantom IV, z r. 1956, vyrobený pre iránskeho šacha.

16:00 – transfer na letisko.