Valdobbiadene sa nachádza pod alpsko-dolomitovou zónou, čo mu dáva skvelú chladivú klímu na pestovanie vínnej révy odrody Glera, z ktorej sa vyrába celosvetovo známe šumivé víno Prosecco. 7. júla 2019 bola oblasť okolo severotalianskych miest Valdobbiadene a Conegliano zapísaná na na zoznam svetového dedictva Unesco. A práve odtiaľto pochádza to najlepšie extra suché biele šumivé víno, prosecco. Okrem vinohradníctva známe aj tým, že bolo etapovým mestom závodu Giro d´Italia.

1.deň: odchod zo Slovenska podľa nástupných miest; ubytovanie; o 17.00 hod. degustácia prosecca s občerstvením;
Vynikajúce prosecco dnes vyrába Gregorio Bortolin so synmi Massimo a Michele vo svojej vinici Ca´Salina (Santo Stefano) vo Valdobbiadene. A práve tu máme objednanú degustáciu siedmich druhov prosecca s občerstvením. Prosecco rodiny Bortolin „Valdobbiadene prosecco superiore D.O.C.G. extra brut“ získalo 9. júla 2021 zlatú medailu. Iné proseccá z vínnej pivnice Ca´Salina majú zlaté medaily z r. 2004 a 2006. Všetky budete mať možnosť ochutnať.
2.deň:
vychádzka po okolí (budete potrebovať športovú obuv), zažijeme nezvyčajný obed v Osteria senz´Oste– je to krčma, kde chýba hostiteľ, ba aj čašníci. Vojdete a poslúžite si. Krčma je otvorená od rána do desiatej večer. Zákazník si sám vyberie, čo chce, sám si nahodí sumu do kasy a peniaze nechá v škatuli pri pokladni. Skvelý príklad absolútnej dôvery k ľuďom.
Podvečer navštívime vianočné trhy v Cison di Valmarino. Mestečko patrí k stovke talianskych miest (tzv. Borghi piu belli in Italia) s najkrajším historickým centrom, kde sa aj navečeriame. Cestou na trhy sa zastavíme vo Follina v románsko-gotickom opátstve s kláštorom z 12. st. Večer (podľa záujmu) je možnosť degustovať prosecco v menšom rodinnom vinárstve.
3.deň
po raňajkách odchod na Slovensko; zastávka pri Molinetto della Corda- starý mlyn (r. 1630) na brehu rieky Lierza, ktorý vyrábal múku pre celé okolie. Pracoval naplno celých 300 rokov; zatvorili ho až v r. 1953. Dnes je živým múzeom a dôkazom života minulých časov. Ďalšia zastávka bude v San Pietro, degustácia eco-bio produktov na rodinnej farme PERenzinovcov. Ich syr Capra Tonka & Vermouth získal v r. 2020 zlatú medailu. Vo svojom obchodíku (tzv. bottega) majú okrem vlastných a lokálnych produktov, aj ponuku tých najlepších eno-gastro-produktov z celého Talianska a ponuku svetových syrov.

Termín – 10.-12.okt.2022
Cena 430€ zahŕňa:
- dopravu klimatizovaným autobusom. Nástup: RK,MT, ZA,TN,TT,BA
- transfer v zóne
- vstup na degustáciu prosecca
- 2x ubytovanie s raňajkami
- slovenského sprievodcu, ktorý je vám počas celého pobytu k dispozícii
- poistenie CK
Cena nezahŕňa:
- miestnu daň (platí sa priamo na mieste)
- vstup na degustáciu lokálnych produktov PER (syry-šunky-salámy-víno)
- cestovné poistenie klienta (pomôže vybaviť CK)
- príplatok za jednolôžkovú izbu