PROSECCO A DOLCE VITA VO VALDOBBIADENE

      Valdobbiadene sa nachádza pod alpsko-dolomitovou zónou, čo mu dáva skvelú chladivú klímu na pestovanie vínnej révy odrody Glera, z ktorej sa vyrába celosvetovo známe šumivé víno Prosecco. 7. júla 2019 bola oblasť okolo severotalianskych miest Valdobbiadene a Conegliano zapísaná na na zoznam svetového dedictva Unesco. A práve odtiaľto pochádza to najlepšie extra suché biele šumivé víno, prosecco.

      Žije tu asi 10 000 obyvateľov. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z r. 1116 a najvýznamnejšou pamiatkou mesta  je katedrála Santa Maria Assunta. Valdobbiadene je okrem vinohradníctva známe aj tým, že bolo etapovým mestom závodu Giro d´Italia.

      Prosecco. Len málokto vie, že prosecco nie je značka vína, ani oblasť, ale odroda vínnej révy. V každom prípade je to najznámejší taliansky nápoj. Samotná odroda má len minimum chuťových vlastností, ktoré robia víno žiaducim. A práve táto kvalita „víno bez vlastností“ bola dôvodom úspechu Prosecca, ktorého história sa začala v 16. storočí.

      Pôvod odrody je nejasný. Jedni tvrdia, že pochádza z rovnomennej dediny poblíž Udine a podobá sa staršej domácej odrode z Friuli, ktorá sa volá Grele. Iní tvrdia, že je to import z Dalmácie. Za rozšírenie v provincii Treviso vďačí táto robusná odroda nepriaznivým mrazivým rokom koncom 18. st., ktoré takmer zničili všetky vinice v zóne.

Vyberte sa s nami na miesto, kde zažijete pravé „Dolce Vita“.

      Na našich pobytoch ponúkame klientom nezabudnuteľné Prosecco ochutnávky priamo vo viniciach a nádherné výlety do okolia Valdobbiadene a celého Benátska. Ak hľadáte nové dobrodružstvá, výnimočné vína, fantastické jedlo a chcete objavovať skryté krásy severného Talianska, ste tu správne.

Čo môžete s nami zažiť?

      UBYTOVANIE vo viniciach v tradičných malebných apartmánoch alebo ubytovanie s bazénom a wellnessom spĺňajú požiadavky aj náročných cestovateľov. Každý detail je čarovný a má svoje miesto. Záhrada či bazén s výhľadom na okolité vinice sú oáza pokoja, kde si ráno vychutnáte kávu a večer orosené Prosecco. Ubytovanie je v pešej vzdialenosti od centra Valdobbiadene.

PIKNIK VO VINICI –

      Piknik zahŕňa prosecco ochutnávku, lokálne salámy a syry, ovocie, zeleninu a rôzne špeciality. Ide o Food Wine Pairing koncept, ktorý je malým gurmánskym zážitkom. Je to plnohodnotná náhrada obedu alebo večere. Často sa stáva, že klienti zostanú vo vinici do noci a popíjajú Prosecco pod hviezdami. Nie je kam sa neponáhľať. Podľahnite talianskemu Dolce Vita.

SHOW COOKING CLASS – obed / večera

      Ide o nezabudnuteľný zážitok. Eros Picco je michelin star kuchár pôsobiaci v Miláne, aktuálne na voľnej nohe. Hostia dostanú možnosť sledovať Erosa pri práci a naučiť sa od neho prípravu tradičných talianskych receptov. Jedlo pozostáva z primo, secondo a dezertu a každý recept ukáže Eros vo verzii tradičnej ale aj v michelin star úprave. Počet hostí je limitovaný aby všetci videli a mohli sa aktívne zapojiť. Nejedná sa o obyčajnú školu varenia, ale je to výnimočný zážitok. Súčasťou večere je samozrejme ochutnávka všetkých šumivých vín – Klasické Prosecco DOCG (Dry a Extra Dry), Rosé, Essenzapari Vintage a zberateľská záležitosť Essenzapari RISERVA. Počas večere sa samozrejme porozprávame aj o výrobe Prosecca a pod.

VÝLET LOĎOU NA OSTROV BURÁNO

      Plavba malou loďou, ktorá je špeciálne upravená tak, aby sa dostala aj do plytkých miest Benátskej lagúny. Prvá plavba 1.5 hodiny je na ostrov Torcello, ktorý bol v celej benátskej zátoke osídlený ako prvý. Treba si uvedomiť, že súkromnou loďou sa plavíme mimo štandardných ciest a Vy tak máte možnosť objavovať nádhernú fauna a flóru neobjavenú turistami. Na ostrove Torcello je pekná bazilika, a si ju hostia pozrú. kapitán im pripraví obed na lodi, prípadne pri vode na tráve. K dispozícii sú syry, saláma, chlieb, cestoviny a samozrejme ovocie. Počas celej plavby je tiež k dispozícii voda a Prosecco. Ďalšia krátka plavba nás presunie na ostrov Buráno, kde si spravíme individuálny rozchod alebo organizovanú prechádzku. Hostia sa väčšinou zastavia na zmrzlinu a kávu. Po prehliadke ostrova sa presúvame naspäť do prístavu. Trasa prechádza okolo námestia San Marco v Benátkach. Ak je záujem a čas, zastavíme sa na 30 -60 minút aj tu. Niekedy vybehneme do hotela Danieli na aperitivo a niekedy iba spravíme povinnú fotku s kanálom. Ak je správne načasovanie, záverečnú plavbu sprevádza prenádherný západ slnka, ktorý rozžiari všetky stavby v okolí námestia San Marco. My Vám k tomu samozrejme nalejeme pohár Prosecca a slaná voda spolu s morským vánkom spravia ostatné. Počas plavby si mnohí uvedomia, že Benátky sú oveľa viac ako jeden ostrov. Je to lagúna v ktorej ľudia žijú úplne iným spôsobom.  A Vy to všetko sledujete s Proseccom v ruke, z paluby malej lode, kde Vám morská voda sem tam šplechne do tváre….