EMILIA ROMAGNA
Gurmánsky taliansky raj a svet Ferrari, Bologna, Parma a Modena
12.-14.apr. 2024

        Poďte s nami ochutnať a zažiť zvučné talianske mestá v provincii Emilia Romagna– Bologna, Parma, Modena, kde na vás čaká nielen gurmánsky raj, svet Ferrari, ale aj množstvo historických pamiatok.

Program: 

1.deň: 

      Odlet z Viedne do Bologne. Presun z letiska na hotel. Čaká na vás prehliadka Bologne, ktorá je preslávená nielen najstaršou univerzitou na svete, ale aj tým, že patrí medzi hlavné talianske kulinárske mestá. Mesto nazývajú aj „Červená Bologna“, pretože je prevažne postavená z červených tehál.
Patrí k najbohatším mestám v Taliansku a je tu nespočetné množstvo arkád. Až vyše 45 kilometrov ulíc je ukrytých pod arkádami. A viete o tom, že špagety bolognese v skutočnosti v Bologni neexistujú?
Zahliadnete Palazzo Comunale, ktorý je sídlom bolonskej mestskej rady. Uvidíte aj baziliku San Petronio, ktorá je zasvätená patrónovi mesta. So svojimi rozmermi je piatou najväčšou bazilikou na svete.
Pôvodne mala byť väčšia ako chrám sv. Petra v Ríme, ale nikdy nebola dokončená. Dominantu historického centra tvoria dve stredoveké šikmé veže – veža Asinelli (najväčšia veža mesta) a veža Garisenda, ktorá sa nakláňa až o 3,2 metra.
Bologna je univerzitným mestom. Môžete tu vidieť aj najstaršiu univerzitu na svete. Medzi jej slávnych absolventov patrí Dante Alighieri, Mikuláš Koperník, Umberto Eco,…
Individuálny program. Vo večerných hodinách odchod na hotel.

2.deň: 

      Po raňajkách sa vyberiete do Parmy, ktorá je preslávená nielen šunkou a parmezánom, ale mnohými umeleckými a architektonickými skvostmi. Uchváti vás Duomo aj baptistérium a uvidíte aj Teatro Reggio.
Kráľ talianskych syrov – Parmigiano reggiano je v oblasti Parmy vyrábaný viac ako 700 rokov. Viete o tom, že každý kus syra sa vytvaruje do kruhu, viac než mesiac sa ponechá v soľnom náleve a potom syr zreje aspoň jeden rok a v mnohých prípadoch viac ako dva roky?
Okrem Museo del Parmigiano Reggiano  navštívite aj múzeum Museo del Prosciutto di Parma. Dozviete sa, že parmská šunka pochádza z prasiat, ktoré sa narodili a vyrastali v jednom z jedenástich regiónov v severnom a strednom Taliansku.
Po 10-12 mesiacoch procesu sušenia, krájania a solenia je šunka pripravená k poslednému testu – prepichne sa ihlou z konskej kosti a expert posúdi, či je vôňa šunky správna. 

3.deň: 

      Po raňajkách vás čaká Modena, mesto, ktoré preslávil operný spevák Luciano Pavarotti a Enzo Ferrari. Modena je tak ako Bologna a Parma dôležitým gastronomickým centrom.
Najznámejším produktom je aceto balsamico, ktoré považujú gurmáni za najlepší v Taliansku, ale práve tu sa vyrába aj vynikajúce prosciutto crudo a zampone (plnené bravčové nožičky). A nemôžeme zabudnúť ani na tortellini a perlivé červené Lambrusco, ktoré sa musí piť vychladené, hodí sa ku všetkému a patrí k ďalším špecialitám. Pozriete si historické centrum s úchvatnou katedrálou, ktorá patrí na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO a je venovaná patrónovi mesta – sv. Geminianovi.
Neskôr na vás čaká návšteva Ferrari múzea, kde budete mať možnosť nahliadnuť priamo do bývalej dielne zakladateľa spoločnosti Enza Ferrariho.
V prípade záujmu navštívite aj unikátnu rezidenciu majstra Pavarottiho – Casa Pavarotti a zastavíte sa aj v múzeu balzamika, kde sa ponoríte do kúzla chutí a vôní tohto jedinečného produktu.

4.deň: 

      Po raňajkách pokračovanie prehliadky Bologni, prípadne individuálny program alebo program so sprievodkyňou. Neskôr presun na letisko a odlet do Viedne.

CELKOVÁ CENA ZÁJAZDU:
609 € / os.

Termín: 12.-15.apr. 2024

Cena zahŕňa:

  • leteckú dopravu, letiskové a servisné poplatky
  • služby sprievodcu počas celého zájazdu
  • prehliadku podľa programu
  • 3  x hotelové ubytovanie s raňajkami v min. 3* hoteloch
  • príručná batožina do 10 kg ( 55 x 40 x 20 cm) + priority boarding+ 1 x príručná batožina do 5kg (35 x 20 x 20 cm )
  • poistenie insolventnosti CK

Cena nezahŕňa:

  • cestovné poistenie – 4,50 € / deň
  • príplatok za jednolôžkovú izbu 50 € / osoba / noc
  • pobytová taxa v hoteli cca 3 € / osoba/ noc (platí sa priamo v hoteli)
  • garantované sedenie vedľa seba v lietadle – 20 € / osoba
  • miestna doprava – cca 50  € / osoba • vstupy: Ferrari múzeum – 22 €
  • Parmigiano Reggiano múzeum- 5 € / dospelá osoba
  • múzeum parmskej šunky – 5 € / dospelá osoba
  • múzeum balzamika  – 10 € / dospelá osoba

Zmena programu vyhradená. Zájazd sa podrobuje letovému poriadku. Vstupy sa môžu meniť. Pokyny k zájazdu obdrží e-mailom každý objednávateľ zájazdu najmenej 7 dní pred odchodom na zájazd.